6 feiten over de meest voorkomende ziekte ter wereld
960.000 chronische pijnpatiënten telt ons land volgens de meest recente cijfers. Pijn is niet langer een symptoom van een andere ziekte - zoals een rugblessure of kanker - maar pijn is de ziekte zélf, aldus dokter Guy Hans, medisch directeur van het UZA, anesthesist en coördinator van het pijncentrum in Humo. Enkele opmerkelijke uitspraken:
 
"Pijn is de meest voorkomende ziekte ter wereld."
Dokter Guy Hans: "960.000 mensen, dat is 9% van de Belgische bevolking. Mensen die niet meer functioneren omdat ze élke dag pijn lijden en...

geschreven op 21-04-2017


Haal het maximale uit je dag
Schoolvakanties zijn een welkome verademing voor mijn kinderen, maar een hele uitdaging voor mij. Want tenzij je je kinderen veertien dagen bij grootouders aan zee kunt parkeren, is het een heel gepuzzel om én te werken (ik doe dat meestal thuis) én tijd met hen door te brengen, én je strijk gedaan te krijgen én twee keer per week te gaan sporten. En misschien, als er nog wat tijd overblijft, ook nog eens iets leuks te doen met vriendinnen. Daarom: mijn tips om die drukke (vakantie)dagen zo efficiënt mogelijk door te komen.
 
1 Werk niet aan...

geschreven op 14-04-2017


Daarom is mindfull leven zo gezond
Zo, onze eerste skivakantie zit erop. Een niksdoen-vakantie werd het allerminst; we stonden op de latten van 10 tot 12, van 14 tot 16 uur, en daarna werd er nog een dik uur gezwommen in het hotel. Ik had nooit gedacht dat zo'n actieve week iets voor mij zou zijn, maar wát heb ik ervan genoten. Ik heb namelijk ontdekt dat skiën een geweldige oefening is in mindfull leven.
 
Ik had al eens geskied op mijn twaalf, maar ik herinner me er niks meer van - behalve dan dat mijn skileraar Lars heette en dat ik een hart van sneeuw voor hem had gebeiteld. Maar...

geschreven op 07-04-2017


3 redenen waarom niksen zo goed is voor je
Straks vertrekken we voor het eerst op skivakantie. Ik moet toegeven dat die reis op de latten me de voorbije dagen al behoorlijk wat stress heeft bezorgd. Wat heeft een mens allemaal nodig daar in de bergen? Hoe zit dat met thermisch ondergoed en 'kleden in laagjes' waar iedereen het over heeft. En gaan we dat skiën überhaupt wel leuk vinden?
 
Sowieso ben ik eerder het type dat vakantie gebruikt om te relaxen - zomerhuisje in Spanje, 30°, zwembad, een goed boek en aperitief vanaf 16 uur: meer heb ik niet nodig om de batterijen weer op te laden. Elke...

geschreven op 31-03-2017


Dit doet een infraroodsauna voor littekens
Een dikke maand geleden liet ik mijn tâche de beauté op mijn gezicht wegsnijden. De plastische chirurge had me gezegd om zeker een week of drie uit mijn infraroodsauna te blijven, maar zoals (in alle stilte) aangekondigd: dat toegangsverbod heb ik aan mijn laars gelapt. Toen na een week de draadjes eruit mochten, ben ik mijn sauna weer stilletjes binnen geslopen. Ik ben er immers van overtuigd dat een infraroodsauna littekens sneller en mooier doet genezen.
 
Hoe geneest een wonde eigenlijk?
Een wond geneest in drie fasen.

Fase 1:...

geschreven op 24-03-2017


Een verrassende oorzaak van slecht slapen
Het is vandaag World Sleep Day, en die heb ik 'gevierd' met een nacht die veel te laat is begonnen (na middernacht), twee keer onderbroken werd door kinderen die pipi moesten doen (2 uur) en dachten dat ze al mochten opstaan (5 uur) en om tien na zes vanmorgen, na de volle zes uur slaap, al ten einde was.  
 
Een slechte nacht dus, en ik ben blijkbaar niet de enige die - geregeld - slecht slaapt. 42% van de Vlamingen is niet tevreden over zijn of haar slaap: we slapen te weinig én ook onze slaapkwaliteit gaat achteruit, zo zeggen recente cijfers....

geschreven op 17-03-2017


Waarom klagen niet goed is voor je
6.45 uur
Ik stap uit bed richting douche en vloek: de thermostatische kraan is al maanden stuk en sinds enkele dagen komt er alleen nog lauw water uit. Ik háát lauw water - zelfs in Spanje bij 35 graden douche ik warm, liefst heet.
 
7.45 uur
Het regent pijpenstelen en ik moet naar een klant. Het lijkt wel of niemand nog met de wagen kan rijden als het regent, overal is het aanschuiven. Ik arriveer een kwartier te laat, met natte schoenen omdat ik die plas naast mijn auto niet had gezien.
 
10 uur
Terug thuis. Bij de...

geschreven op 08-03-2017


Waarom ik niet meedeed met de Tournée Minérale
Terwijl ik deze blog type, zie ik op Instagram en Facebook de eerste gin-tonics en glazen rode wijn van de maand weer opduiken. 'Working nine to wine', zegeviert een vriendin die al 28 dagen droog staat omdat ze meedoet aan de Tournée Minérale. En as we speak zit ze de minuten tot middernacht af te tellen want dan mag er - ein-de-lijk! - weer gedronken en geklonken worden.
 
Met 122.460 waren ze, de dappere zielen die begin deze maand hadden beloofd dat ze een maand lang zonder alcohol door het leven zouden gaan. Op 31 januari werd er nog behoorlijk...

geschreven op 28-02-2017


Wat je nog niet wist over een burn-out
Eén van de grote voordelen aan mijn job - ik kan van overal werken zolang ik wifi heb - is dat ik mijn thuiswerkdagen geregeld begin met een verse muntthee en homemade granola in de leuke koffiebar aan de school van de kinderen, meestal in het gezelschap van andere thuiswerkende mama's of lokale middenstanders die pas tegen 10 uur de deur van hun winkeltje opendoen.

En zo zat ik vorige week te ontbijten met Kim, een ex-klasgenootje die onlangs een winkel opende hier in de buurt. Haar grote droom was eindelijk uitgekomen, vertelde ze me. Ze ging helemaal voor haar...

geschreven op 21-02-2017


Waarom ik even afscheid moet nemen van mijn infraroodsauna
Gisterenavond om 20.32 uur precies heb ik voor de laatste keer de deur van mijn infraroodsauna achter me dicht getrokken. Niet dat ik 'm weggeef in een vlaag van vrijgevigheid, niet dat ie binnenkort op tweedehands.be zal staan pronken, evenmin heb ik schulden en komt een deurwaarder mijn waardevolle cabine in beslag nemen. Nee, ik moet op doktersadvies drie weken lang de deur van mijn cabine hermetisch gesloten houden. Geen avondlijke zweetsessies meer voor mij. En dat allemaal omdat ze morgen een tache de beauté gaan wegsnijden.
 
Afspraak om middernacht
geschreven op 14-02-2017


Daarom zijn je vrienden zo belangrijk
Facebook herinnerde me er vanmorgen aan: het is vriendendag. En "omdat vrienden ons maken tot wie we zijn", hadden ze een persoonlijke video gemaakt voor me om mijn vriendschappen te vieren. Ik had Facebook deze week niet nodig om te klinken op mijn vriendinnen - dat deden we afgelopen woensdag zelf, helemaal live (en dus véél beter!).
 
Een keer om de acht weken komen we samen met een vriendengroepje, telkens bij iemand thuis of op restaurant. Een dik jaar geleden had ik hen getrakteerd op een ladies-go-infrared-sauna-avond bij me thuis en toen...

geschreven op 03-02-2017


3 onverwachte voordelen van mijn infraroodsauna
In een poging om meer energie te krijgen en mijn immobiele lijf in beweging te brengen, heb ik een jaar of drie geleden eens een tienbeurtenkaart van het zwembad hier in de buurt gekocht.

Elke dinsdagavond ging ik met buurvrouw Marianne baantjes trekken, met als beloning nadien: een kwartiertje de Finse sauna in. Het zwemmen heb ik niet lang volgehouden: te nat, te koud, te weinig baanruimte voor twee tetterende vriendinnen, gebrek aan zwemtechniek ook. Maar die saunabeurten erna miste is nog het meest: de hitte als beloning na dat plonzen in het koude water.
En dat is...

geschreven op 27-01-2017


Doe de stress-detox
Sinds ik begin deze maand mijn yogamatje heb uitgerold voor een dagelijkse sessie rekken en strekken, ben ik geweldige fan van Lauren Roxburgh. Gwyneth Paltrow noemde haar een 'body whisperer', maar Lauren is vooral bekend als yoga-goeroe en personal coach van heel wat atleten en Hollywoodsterren.
 
De stresscontainers
De kracht van Lauren zit 'm in haar achtergrond als sporter - ze is geen geitenwollensok die op een berg in het verre oosten het licht zag. Nee, Lauren zwom en sportte als kind heel intensief. Toen ze zestien was, kreeg haar moeder...

geschreven op 22-01-2017


5 signalen dat je te veel gifstoffen in je lever hebt
Ik las vorige week een artikel over gezondheidsmythes waar iedereen onterecht in gelooft in een Knack van twee jaar geleden. Hoe het komt, zegt u, dat ik nog tijdschriften bezit uit 2014? Dat zit zo.

Ik was als kind verslááfd aan tijdschriften. Ziek zijn was een feestje want dan mocht ik van mijn moeder de Privé gaan halen in de krantenwinkel over de deur - een heerlijk Hollands roddelblad dat elke week vol stond met foto's van Lady Di. En één keer in de maand, wanneer het oud papier werd buitengezet, pikte ik de Dag Allemaals uit de...

geschreven op 13-01-2017


Detox all the way
Na jingle all the way is het tijd voor detox all the way. Want met dank aan alle zoete decemberzondes (taart! kroketten! wijn! champagne!) is januari dé detox-maand bij uitstek. Nu moet ik toegeven dat ik op barkoude, donkere dagen als vandaag meer zin heb in een vette lasagne en rode wijn dan een gembersapje met avocado. Daarom: gezellige, hartverwarmende detox-tips om je snel weer in topvorm te voelen.
 
Alle afvalstoffen weg
Detoxen betekent zoveel als ontgiften. Elke dag krijg je massa's afvalstoffen naar binnen via je voeding, alcohol, de lucht die we...

geschreven op 06-01-2017


5 tips voor een stralend 2017
Gelukkige mensen tellen hun zegeningen, ondanks de tegenslagen waarmee ze te maken krijgen. Even stil staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent, zorgt ervoor dat je positiever in het leven zult staan. Count your blessings dus, ook in dit nieuwe jaar. Maar er zijn nog meer manieren om ervoor te zorgen dat je elke ochtend stralend aan de dag begint.
 
1 Ga eens langs een osteopaat
Veel mensen associëren een osteopaat met een geblokkeerde rug. Maar anders dan een kinesist, kun je ook preventief of met (vage) klachten naar een osteopaat. Die behandelt niet...

geschreven op 31-12-2016


Elke dag of elke week in je sauna: een immens verschil
Mij vind je ongeveer drie avonden per week in mijn infraroodcabine, meestal 's avonds als de kinderen slapen en mijn man werkt (hij werkt 's avonds). Na een dag vol gebabbel van kinderen en collega's, mails en telefoons koester ik de stilte in huis en kruip ik mijn Health Mate in, zoals een kat zicht neervlijt in een kartonnen doos op zoek naar warmte en veiligheid.
 
Drie keer per week is een mooi gemiddelde, maar Martine Jonckheere doet een stuk beter. Ze vertrouwde me afgelopen zomer toe dat ze élke avond in haar Health Mate infraroodsauna zit....

geschreven op 25-12-2016


Waarom Lady Gaga zo'n fan is van haar Health Mate
Ik ben niet de enige die stilaan verslaafd is geraakt aan haar avondlijke infraroodsauna-ritueel. Op Instagram verkondigde Lady Gaga recent nog haar liefde voor haar Health Mate infraroodsauna. Die zorgt ervoor dat ze 's morgens uit bed geraakt, ondanks haar chronische pijn.
 
De wereldberoemde Amerikaanse zangeres, songwriter en actrice (30) ken je misschien wel van haar monsterhits Pokerface en Paparazzi. Wat minder bekend is, is dat de zangeres al jaren met chronische pijn kampt.
 
Vorige maand deelde ze deze foto op haar Instagrampagina. "Ik...

geschreven op 18-12-2016


Zo blijf je zen tijdens de feestdagen
Nu de Sint zijn koffers heeft gepakt, doen de kerstbomen, slingers en lichtjes hun intrede. Het is het officiële startschot van de eindejaarsfeesten, van een lange decembermaand in het gezelschap van familie, vrienden, cadeautjes en knallende champagnekurken. Althans: dat zou het móéten zijn. Maar niet iedereen toost met evenveel enthousiasme op die laatste dagen van het jaar. De aanloop ernaartoe én de feestdagen zelf brengen namelijk heel wat stress met zich mee.
 
Moe en down
Maaltijdboxaanbieder HelloFresh hield een bevraging bij 1000...

geschreven op 07-12-2016


Mijn 6 beautygeheimen voor een stralende huid (ook in de winter!)
Ah, die heerlijk koude, droge dagen met diepblauwe lucht zoals vandaag: sfeervoller wordt de winter niet, toch? Goed voor je humeur en zin om naar te buiten gaan, maar minder goed voor je huid. Want de droge winterlucht tast het vetlaagje van je huid aan.

Gevolg: je huid wordt droog, gaat trekken en raakt (licht) beschadigd. En dat heeft niet alleen gevolgen op korte termijn, maar ook op lange termijn: elke vorm van huidbeschadiging zorgt ervoor dat je huid sneller veroudert. Kortom: extra (vet) smeren en hydrateren op koude dagen is de boodschap!
 
Smeren...

geschreven op 30-11-2016


Heeft een infraroodsauna invloed op kankercellen?
Er bestaan heel wat artsen hier en in het buitenland die het gebruik van een infraroodsauna aanbevelen. Kinesisten en ziekenhuizen die een Health Mate hebben staan voor hun patiënten, maar ook dokters die zich openlijk uitspreken over de vele voordelen van een Health Mate infraroodsauna.

In Amerika is er Dr. Junger, de persoonlijke arts van o.a. Gwynth Paltrow, die zwéért bij een Health Mate infraroodsauna om te detoxen. En ook Dr. Irvin Sahni sprak zich een tijdje geleden uit voor het gebruik van infraroodsauna's in de strijd tegen dé ziekte van...

geschreven op 22-11-2016


Waarom ik na 33 jaar nu toch ben beginnen sporten
't Is gebeurd. Na 33 jaar van halfslachtige pogingen om een sport te vinden die bij me past, heb ik de voorbije week vier uur in een fitnesszaal doorgebracht. En dat terwijl ik mezelf begin dit jaar nog had voorgenomen om weliswaar te bewegen, maar nooit of te nimmer zou dát gebeuren in een fitnesszaal.
 
Maar het zit zo: het magazine waar ik voor werk, zocht redacteurs die een maand lang gezonder wilden gaan leven en daar een verslagje over wilden maken. Nu heb ik qua gezondheidsrituelen al wel één en ander op mijn palmares: detox-sapjes, koken...

geschreven op 17-11-2016


Waarom Sinterklaas iedereen een infraroodsauna zou moeten brengen
De volle 3,5 weken was het geleden dat ik nog eens de vier muren van mijn infraroodsauna had gezien. Een amandeloperatie en bijbehorende complicaties (pijn, nabloedingen) hielden me langer uit mijn privéwellness-ruimte dan gepland. Ik maakte een kleine vreugdedans toen de amandelwonde dicht was en ik me gisterenavond voor het eerst sinds lang weer kon laven aan de deugddoende warmte.
 
Na de voorbije pijnlijke weken en ziekenhuisbezoeken (bij elke nabloeding moest in naar spoed) kon ik me voor het eerst in mijn leven echt iets voorstellen bij wat mensen met...

geschreven op 08-11-2016


5 x doen op een perfecte herfstdag
De voorbije dagen waren op-en-top herfstdagen, die me deden denken aan het gedicht Herfstdag van Rilke, waarin hij afscheid neemt van een grootse zomer en in de laatste strofe het najaar mooi samenvat:
 
Wie nu geen huis heeft, bouwt het ook niet meer,
wie nu alleen is, zal het nog lang blijven,
zal waken, lezen, lange brieven schrijven
en rusteloos de lanen op en neer
gaan als de wind de blaren voort zal drijven.
 
De herfst is het seizoen van melancholie, van stilte en bezinning, van rust en naar binnen keren, van energie...

geschreven op 31-10-2016


Zo sterk je weer aan na een ziekte
Van de New Yorkse drukte ging het vorige week richting ziekenhuis, voor een amandeloperatie die al maanden geleden gepland was. Mijn amandelen waren immers al een tijdje chronisch ontstoken. Als je amandelen normaal werken, houden ze ziektekiemen tegen die je keel proberen binnen te dringen. Maar die van mij deden niks meer, behalve zorgen voor keelontstekingen en verkoudheden.

De twee ondingen moesten er dus uit, en ik was op voorhand gewaarschuwd dat dat "behoorlijk pijn kon doen" bij een volwassene.
Dat bleek een understatement. Pas na tien dagen en twee...

geschreven op 26-10-2016


De kracht van stilte
Na een weekje in New York trok ik gisterenavond voor het eerst de deur van mijn saunacabine weer achter me dicht. Het verschil was immens: in the city that never sleeps ontsnap je nooit aan lawaai van toeterende taxi's, razende metro's, muziek in winkels en op straat, gigantische lichtpanelen op Times Square... New York is een stad die voortdurend prikkelt, bruist en raast.
Ik moet toegeven, het was even wennen maar ik vond het best leuk - take away coffee (tea in mijn geval) met verse granola on the go, eten anyplace anytime, winkels die 24/7 open zijn, iedereen die je 's...

geschreven op 14-10-2016


Het geheim van gezond ouder worden
Ik lees vandaag in de krant dat we met z'n allen langer leven, maar ongezonder oud worden. Uit een studie van The Lancet blijkt dat een Belgische vrouw een levensverwachting van 81,97 jaar heeft. Haar gezonde levensverwachting is amper 70,88 jaar. Als vrouw ben je dus 11,09 jaar op de sukkel tot je het bijltje erbij neerlegt. Voor een man gelden andere cijfers, maar ook hij zal ongeveer één vierde van zijn leven na zijn 65 ziek doorbrengen.
 
De vraag die zich opdringt, is dus niet hoe we per se lánger kunnen leven, maar wel hoe we gezond ouder...

geschreven op 07-10-2016


5 dingen die je kunt doen op stressvolle momenten
Er zijn van die momenten dat ik het gevoel heb dat ik een snelkookpan ben. Het deksel is hermetisch dicht en aan de buitenkant ziet alles er normaal uit, maar vanbinnen stijgt de temperatuur en dreigt de hele boel te exploderen.

Kinderen die 's morgens niet luisteren en lummelen waardoor ik te laat de deur uit ben, een trein die afgeschaft is, wegenwerken waardoor ik eindeloos moet omrijden naar god-weet-waar, een printer die kuren heeft, een berg e-mails waar ik niet doorheen raak - en dan is de dag nog niet eens halfweg (zucht). Voor zo'n dagen heb ik een...

geschreven op 28-09-2016


Nu doen: energie tanken voor de herfst
De nazomer is zonder twijfel mijn favoriete seizoen. De bruisende zomer valt stil, het gewone ritme (werken, kinderen naar school en in het weekend over en weer rijden naar hobby's) herstelt zich, een zondag binnenblijven in pyjama en op tijd in bed kruipen is weer toegestaan. Het is ook hét seizoen om je klaar te stomen voor de eerste frisse herfstdagen en de bijbehorende verkoudheden en andere virussen die met het vallen van de bladeren de kop opsteken. De winter gezond doorkomen doe je door nú al extra vitamines te tanken.
 
Vitamines: in capsules of in...

geschreven op 18-09-2016


Zo helpt een infraroodsauna bij rugpijn
Enkele weken geleden kreeg ik een fijne mail van Nico:
  Al 2.5 jaar bezitten we een Health Mate infraroodsauna. Ik stond er altijd een beetje kritisch tegenover. Ik had al zoveel geprobeerd om mijn rugklachten wat draaglijker te maken na een arbeidsongeval. Maar tot op de dag van vandaag moet ik bekennen dat de Health Mate infraroodsauna echt wel werkt... Als ik dan toch een minpuntje zou moeten formuleren: ik moet er geregeld ingaan of ik krijg terug de voorgaande pijn. Voor mij is het in ieder geval geen minpunt meer... Ik bespaar al veel kilometers naar dokters, kinesisten...

geschreven op 09-09-2016


Wat een sauna-kuur deed voor de brandweermannen van 9/11
Het is bijna 15 jaar geleden, maar de beelden staan nog altijd op mijn netwerk gegrift: de vliegtuigen die de Twin Towers doorboorden en een ravage achterlieten van stenen en dode mensen. En hoe reddingswerkers de uren daarna met man en macht op zoek gingen naar overlevenden onder het puin.
 
Een klus die niet in de koude kleren van de reddingswerkers was gekropen, zo bleek nadien. De immense hoeveelheid stof en giftige gassen had ervoor gezorgd dat ze niet alleen last kregen van ademhalingsklachten, maar ook van longproblemen, maagklachten, depressies,...

geschreven op 05-09-2016


Waarom ik op een snikhete avond toch in mijn sauna zit
Het is niet omdat ik elke week kwistig strooi met stralende gezondheidstips, dat ik zelf niet zo nu en dan stevig zondig tegen wat ik verkondig. Zo schreef ik eerder al dat een infraroodsauna altijd deugd doet, of het nu buiten 2 of 32 graden is. Nou, dát was toch even buiten de voorbije week gerekend. Na een dag van puffend werken - ventilator op drie, ijskoud water bij de hand - had ik 's avonds geen druppel zweet meer te verliezen. Een koude douche leek me een betere afsluiter dan mijn traditionele infraroodsauna-sessie. Tot ik vanmorgen opstond en plots weer wist waarom het...

geschreven op 28-08-2016


Waarom een zuurstof-boost goed is tegen kanker
Mensen vragen me weleens wat nu eigenlijk het verschil is tussen een gewone (Finse) sauna en een infraroodsauna. Het beste is om de twee gewoon eens te testen, dan voel je meteen het verschil tussen de vochtige hitte en de droge warmte. Actrice Martine Jonckheere had járen een Finse sauna thuis. Sinds ze haar Health Mate infraroodsauna heeft, doet die sauna dienst als opberghok voor haar tuinmeubels. En ook wat het resultaat betreft is er een wereld van verschil: de klassieke sauna doet, als je het puffend en zwetend kunt uithouden, nadien best deugd. Maar een infraroodsauna doet...

geschreven op 19-08-2016


De kracht van vitamine D
Het was één van de allereerste dingen die ik mijn kinderen - net uit mijn buik - moest geven: een papflesje (ik beken, ik was een poeder-moeder) en extra vitamine D. Er zijn als je pas bevallen bent 101 dingen waar je aan moet denken, dus die vitaminen heb ik niet lang volgehouden. Maar onlangs dacht ik er weer aan, toen mijn kinderen op de sukkel waren met snotteren en hoesten: extra druppeltjes vitamine D! Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen is het een wondervitamine die, als je er te weinig van hebt, aardig wat fysieke en mentale klachten kan geven.
geschreven op 05-08-2016


Beter voorkomen dan genezen: zo doe je dat
Ik heb, naast mijn infraroodsauna-sessies, nog meer gezonde rituelen. Een bezoek aan mijn osteopaat bijvoorbeeld. Mensen associëren osteopaten met iemand die kan ingrijpen als je nek vast zit of je door je rug gaat, maar ik plan mijn bezoekjes aan mijn osteopaat preventief.

Om de twee maanden laat ik mijn lichaam 'screenen': zit er ergens spanning? Hoe zit het met mijn energieniveau? Welke organen hebben wat extra zorg nodig? Ik sta soms versteld van wat mijn osteopaat allemaal kan 'lezen': bijnieren die moe zijn, een galblaas die te hard heeft moeten...

geschreven op 29-07-2016


Martine Jonckheere over het enige dat ze mist op vakantie
Martine Jonckheere heeft geen makkelijk jaar achter de rug. Sinds ze vorige zomer de deur van de opnamestudio's van Familie achter zich dicht trok, geeft ze nog maar weinig interviews. "Iedereen wil weten hoe het met dat ontslag zit, ik moet mijn woorden constant wikken en wegen en alles wordt uit z'n context gerukt", verzucht ze in haar prachtige tuin midden in de Vlaamse Ardennen. Maar als het gaat over haar Health Mate infraroodsauna die Martine sinds een half jaar heeft, komen de woorden eruit zonder nadenken. "Het enige wat ik mis op vakantie, is mijn...

geschreven op 20-07-2016


Waarom het altijd een beetje vakantie is in mijn infraroodsauna
Ik ben net terug van een weekje Spaanse zon, dus ik heb het aan den lijve mogen ondervinden: 30 graden in België of 30 graden in Spanje is een wereld van verschil. Het verschil tussen de zon hier en el sol daar is vergelijkbaar met het verschil tussen een klassieke Finse sauna en een infraroodsauna, tussen een plakkerige, benauwde hitte en deugddoende, droge warmte.
 
Spaanse zon
Ik ben verslaafd aan apps die me tot op het uur kunnen vertellen wat voor weer het zal worden, zeker op vakantie ("een wolk? even checken wanneer de zon er weer is!"). Wat...

geschreven op 11-07-2016


De gezondheidsgeboden van Gwyneth Paltrow
Hollywood-actrice Gwyneth Paltrow kreeg in 1998, tijdens de opnames van de film The Talented Mr Ripley, een telefoontje dat haar leven op z'n kop zette. Haar vader had de diagnose keelkanker, stadium 4 gekregen en was ten dode opgeschreven. Hoewel hij nog vier jaar geleefd heeft, zag Gwyneth zijn gezondheid achteruitgaan, en dat zette haar aan het denken.

Voorkomen in plaats van genezen
Ze begon zich te verdiepen in Oosterse geneeskunde, waar het motto luidt: een dokter bezoeken als je ziek bent, is zoals een waterput beginnen maken als je dorst hebt. Gwyneth besefte...

geschreven op 01-07-2016


Leven met pijn: 4 tips voor positieve vibes
Door te luisteren naar verhalen van mensen met chronische pijn, is me één ding heel duidelijk geworden. Chronischepijnpatiënten besteden heel veel van hun energie aan het bestrijden van de pijn, aan gewoonweg 'de dag doorkomen'. Activiteiten die voor de meeste mensen vanzelfsprekend zijn - opstaan en uitgerust zijn, naar het werk fietsen, gaan lunchen, 's avonds je kinderen gaan halen, strijken... - zijn dat voor mensen met pijn helemaal niet. Het is een hele zoektocht naar wat nog wél zin geeft aan je dag, naar wat je wél blij maakt, naar iets wat...

geschreven op 24-06-2016


Wat ik leerde na 156 saunabeurten
Ik heb mijn Health Mate infraroodsauna precies één jaar. Aan een gemiddelde van drie saunabeurten per week, klok ik af op 156 saunasessies. Dit is wat ik geleerd heb van een jaar stevig zweten.
 
Het is verslavend
Mijn infraroodsauna is geïnstalleerd op een hete junidag vorig jaar. Diezelfde avond nog zat ik er al in. Mensen associëren sauna's met "iets dat deugd doet bij koud weer", maar voor een infraroodsauna geldt dat niet. Want dat diep ontspannen gevoel dat je krijgt na drie kwartier zweten, is er een waar ik intussen...

geschreven op 19-06-2016


Waarom ik geen plastic waterfles meer meeneem in mijn infraroodsauna
'Il faut des rites', weet ik sinds ik Le Petit Prince las. Een mens heeft rituelen nodig, want die geven je houvast en zorgen voor rust. Ik heb het voorbije jaar een zeer trouw infraroodsauna-ritueel opgebouwd: als de kinderen in bed liggen zet ik mijn sauna op 52°, ga ik handdoeken en een fles ijskoud water uit de ijskast halen, duik ik in mijn boekjesmand om wat lectuur uit te kiezen en stap ik daarna in mijn sauna gedurende 40 à 45 minuten. Maar afgelopen week verslikte ik me ei zo na terwijl ik zat te nippen aan mijn waterfles. In het boekje dat ik had meegenomen, las...

geschreven op 10-06-2016


6 tips voor een goeie nacht slaap
Ik kwam deze week een ex-yogacollegaatje tegen. Jarenlang hebben we samen elke dinsdagavond op ons matje gelegen bij een geweldige lerares hier in de buurt. Die traditie is jammer genoeg gesneuveld toen ik kinderen kreeg en zij het te druk begon te hebben op haar werk. 'Ik mis de lessen nog altijd', vertelde ze, 'want ik sliep nooit zo goed als na de yogales'. Het deed me beseffen dat een goeie nacht slaap echt niet evident is voor veel vrouwen en mannen, ook niet voor mij. Daarom: zes gouden slaaptips.

1 Een infraroodsauna-sessie
Voor mij zonder twijfel...

geschreven op 03-06-2016


Waarom je infraroodsauna helpt bij allergie
Ik heb jarenlang elke ochtend een anti-allergicum genomen. Ik was als kind allergisch voor huisstofmijt en daar kwam met ouder worden nog een soort 'onbepaalde allergie' bij voor 'luchtvervuiling in het algemeen'. De lucht die we inademen is te vervuild, pesticiden op groenten en fruit zijn ook giftig en kraantjeswater dat we drinken is ook niet altijd en overal even gezond... En daar krijgen we met z'n allen steeds meer en vaker last van onder de vorm van allergieën. Maar sinds ik vorig jaar mijn infraroodsauna in huis haalde, is zo'n pilletje tegen de allergie...

geschreven op 27-05-2016


5 natuurlijke mooimakers
Ik heb een trouw beautyritueel van smeren en hydrateren. Maar dat alleen is niet genoeg voor een mooie huid. Je kunt zoveel crèmes smeren als je wil, rimpels komen ook van binnenuit: vrije radicalen houden in ons lichaam lelijk huis en zorgen ervoor dat we sneller verouderen.
 
Wat zijn vrije radicalen eigenlijk?
Vrije radicalen zijn agressieve, schadelijke moleculen die zich voortbewegen in je lichaam en er schade veroorzaken. Ze hechten zich vast aan gezonde cellen en maken die gezonden cellen ziek. Ze beschadigen dus je cellen, en dat zorgt voor...

geschreven op 20-05-2016


Het geheim van goed slapen: je orgaanklok
Een vriendin van me kampt met serieuze slaapproblemen. Na een relatie die op de klippen liep, stortte ze zich op haar werk en daar krijgt ze nu - jaren later - de rekening voor gepresenteerd. Ze staat op het randje van een burn-out en een depressie.

Inslapen lukt zonder problemen, maar doorslapen niet. Elke nacht wordt ze om klokslag drie uur wakker en ligt ze te wachten tot het licht wordt om zich suf naar het werk te slepen. De volgende avond herhaalt het tafereel zich: ze kruipt rond 23 uur in bed en wordt vier uur later weer wakker. Haar psychiater schreef haar...

geschreven op 15-05-2016


Maak van beweging een gewoonte in 5 stappen
Met de zomer in zicht begon mijn schoonmoeder vorige week te puffen. "Er zouden nog wat kilo's af moeten", vond ze. Weight Watchers, begeleiding door een diëtiste, bodystyling, fitness... de voorbije jaren heeft ze van alles geprobeerd. Het hielp altijd voor even, tot de kuur voorbij was. En dan kwamen de kilo's er weer bij.
Haar grootste probleem? Bij de diëtiste telde ze wel calorieën, maar vergat ze te bewegen.  En in de fitness stond ze wel te zweten op een crosstrainer, maar na 10 beurten was het plezier eraf. En dus kwamen we die zomerse...

geschreven op 06-05-2016


Zo helpt een infraroodsauna bij artrose
Vorige week schreef ik over chronische pijn en hoe die het leven van mensen die eraan lijden, beïnvloedt. Eén van die stille chronische ziektes is artrose - een sluipende ziekte die je kraakbeen aantast. Een infraroodsauna kan helpen om artrose te voorkomen én de pijn te verzachten.
 
Feit: artrose is géén slijtage
Er is nogal wat verwarring over artrose, en één van de misverstanden is dat het gaat om slijtage van je kraakbeen en dus alleen voorkomt bij oudere mensen. Maar dat klopt niet. Artrose is een vorm van reuma en...

geschreven op 29-04-2016


Dit moet je weten over leven met chronische pijn
Waking up healthy every day is a blessing, not a privilege. Don’t take it for granted.
Ik krijg vaak reacties op mijn blog van mensen met chronische pijn. Sommigen hebben zich jaren geleden een Health Mate infraroodsauna aangeschaft, anderen denken erover er een te kopen. Hun verhalen grijpen me telkens weer naar de keel. Het zijn mensen die - vaak van de ene op de andere dag - ziek werden en er vandaag nog steeds niet bovenop zijn. Die elke dag een gevecht leveren met een lichaam dat niet mee wil en blij moeten zijn met dat ene luttele uurtje waarop de pijn minder is....

geschreven op 22-04-2016


Waarom je - ondanks je inspanningen - geen gewicht verliest
Het is zonder twijfel één van de grootste frustraties van vrouwen (én mannen): je weegschaal blijft hetzelfde gewicht aanwijzen, ondanks je vele pogingen om af te vallen. Je telt calorieën, je werkt je drie avonden per week in het zweet op de loopband, en toch zie je geen resultaat. Het was de Amerikaanse Haylie Pomroy - dierenwetenschapper van opleiding - ook opgevallen hoeveel mensen het overkomt...
 
Als dierenwetenschapper had ze jarenlang dierenlichamen bestudeerd. Ze zag dat de manier waarop dieren gevoerd werden, bepalend was voor de toename...

geschreven op 15-04-2016


7 manieren om je bijnieren te versterken
Ik heb nooit geweten dat er zoiets bestond als bijnieren, tot ik enkele maanden geleden op de tafel van mijn osteopaat lag. Die was bezig met mijn ruggenwervels, duwde en trok wat en wist me te vertellen dat 'mijn bijnieren toch wat verzwakt waren'. Bijnieruitputting is iets wat vrij vaak voorkomt - vooral bij vrouwen - en heeft maken met stresshormonen die we niet uit ons lijf krijgen.
 
Wat doen de bijnieren?
De bijnieren liggen net boven de nieren - je hebt dus een bijnier aan elke kant van je lichaam. Je bijnieren maken twee belangrijke hormonen aan: ze...

geschreven op 08-04-2016


Trend: traag bewegen (en veel vet verbranden!)
Dat bewegen een must is, daar is iedereen het over eens. Maar wat doe je als je niet gezegend bent met het talent om halve marathons te lopen of vier keer per week op een loopband de ziel uit je lijf te sporten? Gelukkig is er LISS, de nieuwe 'traag-bewegen-trend' in fitnessland die je ook makkelijk buiten de fitnessmuren kunt toepassen.
 
Cardio-training: niet voor iedereen weggelegd
Pittige work-outs en lange fietssessies in de fitness, start to run, pilates op opzwepende beats...: ik heb het allemaal al eens geprobeerd in een poging om meer te bewegen....

geschreven op 04-04-2016


5 kleine dingen die je gelukkig maken
Na de terreuraanslagen in Parijs vorig jaar bleef ik het hele weekend binnen. Ik kreeg geen zinnig woord getypt op mijn blog, behalve mijn favoriete recept voor comfort food: gezonde granola die het huis vulde met een warme geur. Na afgelopen dinsdag ben ik opnieuw lam geslagen. Die vreselijke beelden die maar bleven komen, al die verhalen van slachtoffers die op het foute moment op een foute plek waren. En deze keer is een kom granola in de oven schuiven niet genoeg. Drie dagen later beef ik nog altijd na. Gelukkig zijn er tussen alle verhalen van leed ook mooie getuigenissen van...

geschreven op 25-03-2016


Momenten waarop je infraroodsauna extra veel deugd doet
Een halfuurtje in mijn infraroodsauna doet ál-tijd deugd. Ik heb nog nooit gedacht: 'Oef seg, blij dat ik uit die sauna kan'. En dat had ik vroeger bij een klassieke sauna wél. Het was soms echt aftellen tot die hittemarteling achter de rug was en ik onder een koude douche kon. Niks dan lof dus voor mijn infraroodsauna. En toch zijn er momenten waarop ik de deur van mijn cabine nog nét iets liever achter me dicht trek dan anders.
 
1 Als ik kou heb
De winter is vorige maand - met een serieuze vertraging - dan toch eindelijk begonnen en...

geschreven op 18-03-2016


6 dingen die je nog niet wist over zweten
De ene keer gaat het wat harder en sneller dan de andere keer, maar zweten zal je, in je infraroodsauna. Drie keer zo hard zelfs als in een klassieke sauna. Sweat it out, want het is vooral heel erg goed voor je gezondheid.
 
1 Zweten doe je altijd, ook als je niks doet
Ja, zelfs als je slaapt. Gemiddeld verlies je een halve liter tot één liter zweet per dag, gewoon door dagdagelijkse bezigheden. Bij warm weer, als je sport of in je infraroodsauna, zweet je uiteraard meer.
 
2 Zweten kost je (behoorlijk wat) energie
Zweten is...

geschreven op 11-03-2016


De 4 beste activiteiten na een infraroodsauna-sessie
Na een half uurtje ontspannen in mijn infraroodsauna, doe ik meestal niks meer. Toch zijn er een paar dingen die mijn momentje me-time 's avonds nog leuker maken:

1 Rek en stretch
Een Health Mate infraroodsauna warmt je spieren op, zodat je eigenlijk op een heel makkelijke manier leniger kunt worden. Ik rek en strek soms de laatste vijf minuten van mijn sessie, dus terwijl ik nog ín mijn sauna zit. Maar ook een simpele yoga-oefening erna kan deugd doen, net omdat je zo goed opgewarmd bent. Stretchen na een sessie van 40 minuten in je infraroodsauna kan...

geschreven op 04-03-2016


De beste detox: sapjes of infraroodsauna?
Ik heb een detox-weekje van sapjes en infraroodsessies achter de rug. Het was nodig, want zo'n longontsteking - en dan vooral de vermoeidheid - blijft toch nog even in je lijf zitten. Ik kan me iets voorstellen bij mensen die chronisch moe zijn en al na hun douche 's morgens zin hebben om weer in bed te kruipen...

Een detoxweekje om aan te sterken dus, die bestond uit
• gezond eten (weinig alcohol, koolhydraten en suiker, veel superfoods zoals avocado en quinoa, eten à la Pascale Naessens...)
• 2 à 4 verse groentesapjes per dag uit...

geschreven op 26-02-2016


Het geheim van gezonde groentesapjes
Het magazine waar ik voor werk, was de voorbije weken op zoek naar redacteurs die een detox-kuur wilden uitproberen. Sowieso is mijn infraroodsauna ideaal om te ontgiften, maar ook een sapjeskuur wilde ik allang eens uitproberen. Zo kon ik mezelf eindelijk een slowjuicer cadeau doen én de combinatie infraroodsauna en een sapjes-detox-kuur eens uitproberen.
 
Voor de nieuwsgierigen: ik ben nog maar één dag bezig, dus over het resultaat kan ik nog niks zeggen. Een goeie voorbereiding is alles, zo blijkt. En ik was niet zo goed voorbereid. Tegen dat ik...

geschreven op 19-02-2016


Detox jezelf van zware metalen
Ik zal het maar meteen toegeven: ik ben gek op 'waargebeurde' verhalen die niemand gelooft, maar die iedereen gehoord of gelezen wil hebben. Ik was de voorbije twee weken buiten strijd met een longontsteking, dus ik heb er veel de revue zien passeren: mediums die contact maken met overleden zielen op tv, familieruzies en scheve schaatsen in de roddelboekjes... Tussen het ellendig-ziek-zijn door heb ik ervan gesmuld.
 
Op goop.com, de gezondheidssite van Gwyneth Paltrow, viel mijn oog op een artikel van 'medisch medium' Anthony William over zware metalen en...

geschreven op 12-02-2016


De lekkerste cake ooit (en hij is nog gezond ook!)
Gezond leven gaat over veel meer dan drie keer per week in mijn infraroodsauna zitten. Oké, het is geruststellend om te weten dat je afvalstoffen uitzweet die anders ergens in je lichaam blijven plakken. Maar gezond leven is ook: nadenken over wat je in je mond steekt. Niet per se om te weten hoeveel calorieën je per dag naar binnen krijgt, maar vooral: welke brandstof geef je je lichaam om de dag door te komen? En wat is het effect ervan op je lichaam? Onder dat mom heb ik deze week mijn 'zoete zonde' heruitgevonden: een gezonde(re) versie van de klassieke quatre quart...

geschreven op 29-01-2016


Het verhaal van Ilse (49), chronischepijn-patiënte
"Ik leef al 22 jaar elke dag met pijn."
  "Als kind was ik supersportief. Ik heb heel mijn leven aan keurturnen gedaan, twaalf uur per week was ik ermee bezig. Rond mijn 18 kreeg ik rugklachten. In het begin kon ik niet meer turnen, maar op den duur was het zo erg dat ik amper nog kon bewegen. Ik was 26 en lag plat, kon niks meer. Toen ben ik voor de eerste keer geopereerd aan mijn rug. Maar na die operatie was de pijn niet weg, integendeel. Hij breidde zich uit van mijn rug naar de rest van mijn lijf. Spierreuma was de diagnose: reuma op mijn spieren en...

geschreven op 22-01-2016


Winterkwaaltjes die genezen in je infraroodsauna
Aan je gezondheid werk je het hele jaar door - daarom zit ik ook op een zwoele zomeravond te zweten in mijn infraroodsauna. Maar ik geef het toe: op een koude winterdag doet de warmte nog nét iets meer deugd. Ook mooi meegenomen: typische winterkwaaltjes kun je dankzij een infraroodsauna makkelijk(er) verhelpen.
 
Byebye winterdepressie
Wat is het? Het is moeilijk te zeggen wanneer een onschuldig dipje tijdens de donkerste dagen van het jaar een echte winterdepressie wordt. Maar feit is dat naar schatting één op de twintig mensen - en dan vooral...

geschreven op 15-01-2016


Detoxen zoals Gwyneth Paltrow
Ze ziet er op haar 43ste nog geweldig uit en zo voelt ze zich de laatste jaren ook. Want sinds Hollywoodster Gwyneth Paltrow zich verdiepte in gezond leven, straalt ze als nooit tevoren. En ja, bij zo'n gezonde levensstijl hoort ook een detox-kuur op tijd en stond. Geen vastenkuur op water en blaadjes sla, maar een detox-programma in stijl.  
 
Ziek
In de zomer van 2011 werd Gwyneth ziek. Ze had een druk jaar achter de rug en haar lichaam was uitgeput. Naast een bultje op haar bijnier en een slecht werkende schildklier ontdekte haar persoonlijke arts dr....

geschreven op 08-01-2016


De 5 geboden voor een gezonder leven
Geen beter moment voor goeie voornemens dan 31 december. Straks knallen we het nieuwe jaar in met een lijstje om u tegen te zeggen. Met stip op één: 'gezonder leven'. Want echt, in 2016 gaan we het beter en anders aanpakken. Vaak sneuvelen die goeie voornemens halfweg februari en verandert er helemaal niks. Tenzij je het dit jaar slimmer aanpakt, met deze tips:
 
1 Stop met calorieën te tellen
Want daar gaat het allang niet meer om als je wilt afvallen. Door alleen te focussen op de kcal op de etiketten, stop je te veel (light)producten,...

geschreven op 31-12-2015


Minder vaak ziek dankzij een infraroodsauna? Ik deed de test!
Met kleine kinderen in huis leek het de voorbije jaren wel alsof ik voortdurend virussen in mijn lijf had zitten. Iedereen had me gewaarschuwd voor de gebroken nachten die eerste maanden, maar niemand had me gezegd dat ik de eerste jaren non-stop verkouden en grieperig zou rondlopen. Dat is deze winter wel anders. Slechts één verkoudheid aan het begin van de herfst heb ik gehad sinds ik afgelopen zomer mijn infraroodsauna liet installeren.
 
1 Je immuunsysteem is in topvorm
Dat komt omdat een infraroodsauna een boost is voor je immuunsysteem, en meer...

geschreven op 20-12-2015


Wat kleur met je doet
Mijn infraroodsauna is uitgerust met een indrukwekkende sterrenhemel met led-lampjes. In het begin vond ik die kleuren gewoon amusant en stelde ik ze ietwat willekeurig in - meestal geel of wit, omdat ik met dat licht het best kon lezen in mijn sauna. Violet vond ik eng, omdat het me er doorschijnend deed uitzien en ik vind niks zo vies als mijn eigen aders kunnen zien. Maar door me te verdiepen in kleurentherapie, heb ik ontdekt dat bepaalde kleuren in bepaalde situaties meer effect hebben dan andere. En dus zweette ik gisterenavond na een drukke dag een half uurtje onder een felblauwe...

geschreven op 12-12-2015


3 trucjes voor een stralende huid
Volgende week staat mijn bomma in Libelle. Ze mocht op de foto voor een reportage 'stralend op elke leeftijd' - ze is er intussen 88 en heeft amper rimpels. De visagiste was benieuwd naar haar trucjes, want in al die jaren moesten er toch wel héél veel potjes en crèmes leeggemaakt zijn. Maar smeren, dat kent mijn bomma niet. Nooit iets op haar gezicht gedaan, zelfs niet uit de blauwe pot van Nivea. "Gewoon goeie genen, menneke", dat was haar geheim. Ik hoop dat ik haar genen heb geërfd en dat ik er op mijn oude dag net zo stralend uitzie. Maar voor...

geschreven op 04-12-2015


Het effect van voeding op reuma (deel 2)
Vorige week gaf ik enkele gezondheidstips uit het boek 'Gewrichten en ontstekingen', waarin Gert E. Schuitemaker vaststelt dat ziektes als reuma, artrose, sportblessures en stille ontstekingen vaak te wijten zijn aan de verkeerde voeding. Naast een mediterraan menu geeft hij nog andere adviezen aan mensen met gewrichtsklachten.
 
1 Ontgiften is belangrijk
Stijfheid en gewrichtsklachten kunnen te wijten zijn aan een zogenaamde 'toxische overbelasting'. Kortweg: je lichaam krijgt schadelijke afvalstoffen (uit de lucht, uit voeding etc.) niet afgevoerd...

geschreven op 29-11-2015


Het effect van voeding op reuma (deel 1)
Vriendin Liesbeth, die enkele weken geleden mijn infraroodsauna kwam testen omdat ze last heeft van reumatoïde artritis, vertelde me dat ze sinds enkele maanden minder suiker eet en dat ze daardoor opmerkelijk minder pijn heeft. Ik vond het interessant, want de link tussen voeding en ontstekingen wordt nog (te) weinig gelegd. Dr. Gert E. Schuitemaker schreef er een interessant boek over: 'Gewrichten en voeding'. Volgens hem zijn reuma, artrose, sportblessures en stille ontstekingen vaak te wijten aan verkeerde voeding.
Schuitemaker klaagt in zijn boek aan dat er bij...

geschreven op 22-11-2015


Comfort food
Terwijl het buiten stormt en de regen tegen de ramen klettert, steek ik een grote kom granola in de oven. Een weekend als dit, waarin de waanzin is toegeslagen en je je afvraagt in wat voor wereld je je kinderen loslaat, vraagt om troost. Vandaag blijven we binnen, gaat de kachel aan en de tv uit. Genoeg gruwelijke beelden gezien.
Ik ontdekte dit recept voor 'cruesli' enkele weken geleden in het kookboek Power Food van Rens Kroes en maakte er m'n eigen variant op.
 
Dit heb je nodig
- 250 gr havervlokken
- 100 gr gemengde noten (hazelnoten,...

geschreven op 15-11-2015


Uitgetest en goedgekeurd: de Health Mate infraroodsauna-ladiesnight
'Seg, zo'n infraroodsauna, is dat nu eigenlijk iets?' Die vraag krijg ik geregeld sinds ik een Health Mate heb. Ik kan natuurlijk wel zéggen dat ik beter slaap, meer energie en minder cellulitis heb en dat ik nog maar amper verkouden ben geweest de voorbije maanden. Maar het meest overtuigende is het effect van zo'n saunabeurt aan den lijve ondervinden. Daarom arriveerde afgelopen vrijdagavond een eerste lading test-dames voor een infrared-ladiesnight bij mij thuis. Tess, die haar drie kleine kinderen bij haar man had achtergelaten en eens een half uurtje haar hoofd...

geschreven op 09-11-2015


5 x vet verbranden zonder moeite
Ik schreef het al in mijn vorige blog: ik verbrand in mijn infraroodsauna calorieën zonder dat ik daar moeite voor moet doen. Maar als je kilo's wilt kwijtraken, is het ook heel belangrijk dat je metabolisme of stofwisseling op volle toeren draait. Dat zorgt er immers voor dat de energie die je lichaam opneemt uit voeding, wordt omgezet en verbruikt (en dus niet 'blijft plakken'). Het is heel simpel: hoe sneller dat metabolisme, hoe meer calorieën je verbrandt. Sowieso gaat ons metabolisme trager werken als we ouder worden én zijn vrouwen van nature benadeeld met...

geschreven op 01-11-2015


Waarom mijn infraroodsauna ook een beetje sporten is
Een zaterdagavond met vrienden. Halfweg het gesprek klinken er, vooral aan de mannelijke kant van de tafel, indrukwekkende verhalen over heroïsche sportprestaties: de ene komt zijn weekends al fietsend door, de andere al trainend voor een halve of hele marathon. Daarbovenop wordt er - drie à vier avonden per week - in de fitness gewerkt aan die indrukwekkende spiermassa. En dan stelt altijd één iemand aan tafel de vraag: 'En jij, Annelies, wat doe jij van sport?' Sinds enkele maanden is mijn antwoord: 'Niks, maar ik heb wél een...

geschreven op 23-10-2015


Een geur voor elk humeur
Ik word blij van de geur van koffie 's morgens, ook al drink ik het zelf nooit. Maar de geur herinnert me aan wakker worden in het huis van mijn ouders, waar de dag altijd startte met het gepruttel van de koffiezet.
 
Waarom worden we blij van bepaalde geuren?
Elke geur heeft een effect op onze hersenen, en meer bepaald op het limbische systeem. Dat deel speelt een belangrijke rol bij onze emoties én ons langetermijngeheugen. Daarom roepen geuren dus herinneringen en emoties op: het huis van je grootouders waar je heerlijke vakanties doorbracht, de lekkere...

geschreven op 16-10-2015


Deze 3 dingen neem ik altijd mee in mijn infraroodsauna
30 minuten sudderen op 45 à 50°: dat is mijn geheim voor een stralende huid en meer energie. En sowieso stap ik nooit in mijn infraroodsauna zonder deze 3 dingen:
 
1 Een fles ijskoud water
Ik heb eigenlijk nooit dorst. Het is een hele uitdaging om in de loop van de dag 1 liter water naar binnen te krijgen. Maar als ik in mijn infraroodsauna zit, krijg ik gemakkelijk een fles op.
 
In een infraroodsauna verlies je tot drie keer zoveel vocht als in een klassieke sauna. Dat komt omdat de infraroodstralen je lichaam van binnenuit opwarmen....

geschreven op 09-10-2015


Waarom ik eindelijk weer kan doorslapen
Jaloers ben ik erop, hoe mijn kinderen van twee en vier kunnen slapen. Klokje rond en zo diep dat ze niet wakker worden van lawaai of licht. Sleeping like a baby noemen de Engelsen het. Ironisch genoeg ben ik mijn talent om zo zorgeloos te slapen, vier jaar geleden kwijtgeraakt door moeder te worden.
 
Niet dat mijn kinderen elke nacht kabaal lagen te maken de eerste maanden. Maar ook zonder huilbaby's is er altijd wel wat. De eerste maanden sta je op omdat ze honger hebben. Daarna zijn ze de hele winter lang verkouden ze liggen ze 's nachts te hoesten. En dan zwijg...

geschreven op 05-10-2015


Waarom je infraroodsauna écht helpt bij stress
Heel wat fysieke klachten - hoofdpijn, maagpijn, zere nek en schouders, verhoogde bloeddruk, pijn in je borst, slecht slapen... - zijn te wijten aan stress. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe helpt een infraroodsauna?
 
Feit 1: stress is eigenlijk gezond
Stress is een lichamelijke reactie uit de tijd dat mensen nog werden aangevallen door wilde dieren. Als ze oog in oog kwamen te staan met een leeuw, moest ons lichaam klaar staan om ofwel te vluchten, ofwel te vechten. Deze reactie noemen we de 'vecht-of vluchtreactie'. In beide gevallen moest je lichaam dus...

geschreven op 27-09-2015


De drie beste manieren om je dag te starten
'New day, great start' is het motto van deze blog. Daarom: dé drie allerbeste manieren om je dag energiek in te zetten.

1 Drink een glas lauw water met twee eetlepels citroen
Rens Kroes, zusje van topmodel Doutzen en fan van alles wat gezond is, zweert bij haar ochtendlijke kickstart van een glas water en versgeperste citroen. "Het heeft een reinigend effect op je lichaam en geeft instant energie", zo schrijft ze in haar kookboek 'Power Food'. Dat reinigende effect bekom je omdat citroen je lever een boost geeft. Onze lever speelt, samen...

geschreven op 22-09-2015


Meest Populair

  Waarom je infraroodsauna écht helpt bij stress (3260)
  Uitgetest en goedgekeurd: de Health Mate infraroodsauna-ladiesnight (3134)
  Het effect van voeding op reuma (deel 2) (3033)
  Het effect van voeding op reuma (deel 1) (3005)
  5 x vet verbranden zonder moeite (2997)
  De drie beste manieren om je dag te starten (2965)
  3 trucjes voor een stralende huid (2937)
  Waarom ik eindelijk weer kan doorslapen (2902)
  Waarom mijn infraroodsauna ook een beetje sporten is (2878)
  Minder vaak ziek dankzij een infraroodsauna? Ik deed de test! (2878)
  De 5 geboden voor een gezonder leven (2793)
  Detoxen zoals Gwyneth Paltrow (2753)
  Het verhaal van Ilse (49), chronischepijn-patiënte (2699)
  Detox jezelf van zware metalen (2655)
  De 4 beste activiteiten na een infraroodsauna-sessie (2655)
  6 dingen die je nog niet wist over zweten (2619)
  Waarom je - ondanks je inspanningen - geen gewicht verliest (2561)
  Comfort food (2442)
  Momenten waarop je infraroodsauna extra veel deugd doet (2410)
  Trend: traag bewegen (en veel vet verbranden!) (2379)
  Deze 3 dingen neem ik altijd mee in mijn infraroodsauna (2371)
  7 manieren om je bijnieren te versterken (2349)
  5 kleine dingen die je gelukkig maken (2311)
  Dit moet je weten over leven met chronische pijn (2275)
  Een geur voor elk humeur (2134)
  Wat kleur met je doet (2107)
  Het geheim van gezonde groentesapjes (2069)
  Zo helpt een infraroodsauna bij artrose (2028)
  Maak van beweging een gewoonte in 5 stappen (1954)
  Het geheim van goed slapen: je orgaanklok (1886)
  De beste detox: sapjes of infraroodsauna? (1883)
  5 natuurlijke mooimakers (1823)
  Waarom ik geen plastic waterfles meer meeneem in mijn infraroodsauna (1816)
  Waarom je infraroodsauna helpt bij allergie (1798)
  De lekkerste cake ooit (en hij is nog gezond ook!) (1784)
  6 tips voor een goeie nacht slaap (1777)
  Winterkwaaltjes die genezen in je infraroodsauna (1772)
  Wat ik leerde na 156 saunabeurten (1771)
  Leven met pijn: 4 tips voor positieve vibes (1716)
  De gezondheidsgeboden van Gwyneth Paltrow (1624)
  Beter voorkomen dan genezen: zo doe je dat (1612)
  Waarom het altijd een beetje vakantie is in mijn infraroodsauna (1602)
  Martine Jonckheere over het enige dat ze mist op vakantie (1593)
  De kracht van vitamine D (1564)
  Waarom een zuurstof-boost goed is tegen kanker (1399)
  Wat een sauna-kuur deed voor de brandweermannen van 9/11 (1398)
  Waarom ik op een snikhete avond toch in mijn sauna zit (1368)
  Zo helpt een infraroodsauna bij rugpijn (1343)
  Nu doen: energie tanken voor de herfst (1302)
  De kracht van stilte (1252)
  5 dingen die je kunt doen op stressvolle momenten (1249)
  Het geheim van gezond ouder worden (1237)
  Zo sterk je weer aan na een ziekte (1233)
  5 x doen op een perfecte herfstdag (1223)
  Heeft een infraroodsauna invloed op kankercellen? (1146)
  Waarom Sinterklaas iedereen een infraroodsauna zou moeten brengen (1143)
  Waarom ik na 33 jaar nu toch ben beginnen sporten (1114)
  Mijn 6 beautygeheimen voor een stralende huid (ook in de winter!) (1071)
  Zo blijf je zen tijdens de feestdagen (1019)
  Elke dag of elke week in je sauna: een immens verschil (1015)
  5 tips voor een stralend 2017 (1012)
  Waarom Lady Gaga zo'n fan is van haar Health Mate (1003)
  Detox all the way (934)
  5 signalen dat je te veel gifstoffen in je lever hebt (874)
  Doe de stress-detox (818)
  3 onverwachte voordelen van mijn infraroodsauna (792)
  Daarom zijn je vrienden zo belangrijk (730)
  Waarom ik even afscheid moet nemen van mijn infraroodsauna (694)
  Waarom klagen niet goed is voor je (686)
  Wat je nog niet wist over een burn-out (660)
  Waarom ik niet meedeed met de Tournée Minérale (657)
  Een verrassende oorzaak van slecht slapen (487)
  Dit doet een infraroodsauna voor littekens (331)
  3 redenen waarom niksen zo goed is voor je (291)
  Daarom is mindfull leven zo gezond (272)
  Haal het maximale uit je dag (177)
  6 feiten over de meest voorkomende ziekte ter wereld (11)
 
 
Powered by Cobretti | WebDevelopment by WebContact WebDesign