terug    

geschreven op 18-09-2016    


1 bg






Nu doen: energie tanken voor de herfst

De nazomer is zonder twijfel mijn favoriete seizoen. De bruisende zomer valt stil, het gewone ritme (werken, kinderen naar school en in het weekend over en weer rijden naar hobby's) herstelt zich, een zondag binnenblijven in pyjama en op tijd in bed kruipen is weer toegestaan. Het is ook hét seizoen om je klaar te stomen voor de eerste frisse herfstdagen en de bijbehorende verkoudheden en andere virussen die met het vallen van de bladeren de kop opsteken. De winter gezond doorkomen doe je door nú al extra vitamines te tanken.
 
Vitamines: in capsules of in voeding?
Natuurlijk kun je vitaminesupplementen zo bij de apotheker gaan halen, en daar is zeker niks mis mee wanneer je een tekort hebt aan bepaalde vitamines. Maar die supplementen zijn belastend voor je lever én je kunt er ook te veel van binnenkrijgen, want niet het geval is met de vitamines en antioxidanten die je haalt uit voeding. Het teveel dat je zou binnenkrijgen, voert je lichaam vanzelf weer af. Daarom genieten vitamines die je haalt uit verse groenten en fruit de voorkeur.
 
Lekkere vitaminebommetjes
Ik zet ze deze dagen extra vaak op het menu:
 
1 Kurkuma
Wat? Ook bekend als geelwortel, verwant aan gember. Kurkuma wordt al eeuwenlang geprezen als een kruid dat onwaarschijnlijk goed is voor je lichaam - zowel preventief (tegen kanker, alzheimer, parkinson...) als bij chronische ontstekingen. Kurkuma bevat curcumine, een antioxidant die je lever beschermt tegen intoxicatie, je nierfunctie verbetert en een ontstekingsremmende werking heeft.
Zo gebruik ik het: binnenkort kun je kurkuma weer vers krijgen in de biowinkel, en die gebruik ik nog liever dan kurkuma uit een potje. Ik rasp 'm in mijn tomatensaus van Pascale Naessens - scheutje olijfolie in de pan, teentje look, bakje kerstomaatjes, scheutje water en citroen erbij. Kwartiertje laten sudderen, dan in een kommetje olijfolie, geraspte kurkuma en zwarte peper mengen (de zwarte peper zorgt ervoor dat de goeie bestanddelen van de kurkuma als het ware openspringen), en dat mengsel aan je saus voegen en nog even laten doorkoken. Een goddelijke saus voor op je pasta (dát mag niet van Pascale Naessens, maar ik doe het wel :-) én supergezond.
 
2 Venkel
Wat? Een klassieke groente, maar net zo goed een superfood. Niet voor niks krijgen pasgeboren baby's venkelthee als ze krampen hebben. Venkel vermindert een opgeblazen gevoel omdat het het aantal ongewenste bacteriën in je darmen vermindert. Bovendien beschermt het je lever.
Zo gebruik ik het: venkel is heel lekker in een ovenschaal met andere groenten (venkel, paprika, courgette, wortelen en verse kruiden + olijfolie erover en dan drie kwartier in de oven op 180 graden), maar ik eet het net zo vaak rauw in een slaatje. Beetje olijfolie met citroen erover en afwerken met pijnboonpitten en Parmezaanse kaas en je hebt een frisse salade.
 
3 Kaneel
Wat? Net als kurkuma een geweldige antioxidant. Het zuivert je bloed en heeft een rustgevend effect op je spieren.
Zo gebruik ik het: je kunt kaneel als ontbijt over vers fruit strooien (vooral kaneel + appels = topcombinatie), maar ik gebruik het graag in mijn homemade icetea: potje water aan de kook brengen met twee zakjes groene thee erin; in een karaf ijsblokjes + 2 el rietsuiker + 2 kl kaneel + 3 geperste limoenen doen. Hete thee erover gieten, een nachtje in de frigo en je hebt heerlijke, gezonde icetea.
 
4 Rode biet
Wat? Een hele goeie superfood om je afvalstoffen af te voeren omdat rode biet je lever ondersteunt. Mijn dochter is er ook dol op omdat ze de dag erna rode pipi plast - ook altijd een event :-)
Zo gebruik ik het: heel lekker gekookt en dan in schijfjes met wat geitenkaas en noten erover, maar ook een topper in je alle detox-sapjes.
 
5 Avocado
Wat? Sinds Pascale Naessens verkopen avocado's als zoete broodjes. En dat hoeft niet te verwonderen: avocado zit vol goeie vetten, het geeft je een verzadigd gevoel en werkt ontstekingsremmend.
Zo gebruik ik het: net als Gwyneth Paltrow heb ik altijd een of twee avocado's in huis en eet ik ze als ontbijt of 's middags op een volkoren toast: geprakte avocado + verse munt en koriander + olijfolie, citroen en grof zeezout. Gezond was nog nooit zo lekker!
 
6 Citroen
Wat? Een klassieker, een bommetje van vitamine C dat je weerstand verhoogt. Het zorgt er ook voor dat je lichaam ijzer uit groenten en fruit kan halen.
Zo gebruik ik het: ik zweer bij een glas lauw water met citroen 's morgens; de perfecte manier om je lever te ontgiften. En ik maak elke vinaigrette door olijfolie te mengen met citroen en grof zeezout. Simpel en gezond: meer moet dat niet zijn.
 
 

geschreven op 18-09-2016    

  terug    

Reacties : Nu doen: energie tanken voor de herfst
 
Reageer

Naam :
  Uw email adres wordt niet gepubliceerd.
E-mail :
Bericht :
  Uw bericht wordt voor publicatie gecontroleerd.
 
 
   
 


  terug    







 
 




Powered by Cobretti | WebDevelopment by WebContact WebDesign